Hilsettä estävät aineet

Hilsettä estävät aineet

Saatavana on useita aiheita hilseen hoitamiseksi: voiteita, linimenttejä, salvoja ja shampoita. Saat lisätietoja hilseen hoidossa käytettävistä aineista lääkäriltä tai apteekista.

Kun olet valinnut hilseen hoidossa käytettävän aineen, noudata sen käyttöohjetta huolellisesti. Muutoin aine ei ehkä toimi oikein. Jos käytät hilseentorjunta-ainetta pitkään, hiuksista tulee elottoman näköiset. Käytä siksi välillä tavallista shampoota, jotta hiuksesi säilyttävät kiiltonsa.

Valitse hilseen hoitoon aineita, joissa käytetään seuraavia vaikuttavia aineita:

Ketokonatsoli

Tämä aine on erityisen tehokasta, jos hilseen aiheuttaa Malassezia furfur -hiivasieni. Aine torjuu sientä ja sen aiheuttamaa hilsettä. Hoito kestää useita viikkoja, ja se on joissakin tapauksissa uusittava.

Sinkkipyritioni

Tämä rikkiyhdiste irrottaa hilsettä sekä ehkäisee sieniä ja bakteereita kasvamasta hiuspohjassa sekä infektioita. Voit käyttää sinkkipyritionia yksin tai yhdessä tervavalmisteen kanssa.

Seleenidisulfidi

Tämä aine irrottaa hilsettä sekä ehkäisee sieniä ja bakteereita kasvamasta hiuspohjassa sekä infektioita. Hiuspohja voi rasvoittua, jos käytät seleenidisulfidia pitkään.

Tervaa sisältävät valmisteet

Terva ehkäisee hilseen muodostumista sekä hiuspohjan punoitusta ja kutinaa. Tervaa on saatavana shampoona, voiteena ja salvana. Tervahoitoa suositellaan lähinnä niille, joille on muodostunut hilsettä psoriasiksen tai muun ihosairauden seurauksena. Tervahoidon määrää tavallisesti lääkäri, joka antaa tarkat ohjeet valmisteen käyttämisestä.

Kutisevan ja punoittavan hiuspohjan hoito

Lääkäri voi määrätä satunnaisesti ärtyvän hiuspohjan hoitamiseksi lyhytaikaisen hormonivoidekuurin.

Tee hiuksiin vakoja 1 – 2 cm:n välein ja levitä niihin voidetta. Näin hiuspohjaan tulee mahdollisimman paljon voidetta hiusten sijaan. Vältä voiteen leviämistä otsalle. Pese kädet aina hormonivoiteen käyttämisen jälkeen.

Lisätietoja hilseen hoidotta käytettävistä aineista on Lääketietokeskuksen sivuilla.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *