Hoito

Hoito

Tali-ihottumaan ei ole täysin parantavaa hoitoa, mutta oireita voidaan hoitaa. Kysy apteekista tai lääkäriltä, mikä tuote soveltuu parhaiten taudin hoitoon sen vaikeusasteen mukaan.

Tali-ihottuman hoito

Lievää tai keskivaikeaa tali-ihottumaa voidaan hoitaa hilseshampoolla, joka sisältää ketokonatsolia, tai rikkiä, tervaa, sinkkiä tai siklopiroksiolamiinia sisältävällä lääkeshampoolla. Monia näistä aineista myydään käsikauppatavarana.

Jos tali-ihottuma on vaikea, hoitona on ehkä käytettävä lisämunuaisten kuorikerroshormonia. Lisätietoja on hormonivoiteista kertovassa kohdassa. Käytä hormonivoiteita vain muutama viikko kerrallaan, sillä niillä voi olla haittavaikutuksia. Ne voivat esimerkiksi ohentaa ihoa.

Myös yhdistelmävalmistetta voidaan käyttää. Yhdistelmävalmiste sisältää lievästi vaikuttavaa lisämunuaisten kuorikerroshormonia ja sienilääkettä.

Hormonittomat valmisteet

Jos et jostain syystä halua hoitaa tali-ihottumaa hormonivoiteen avulla, voit käyttää uusia täysin hormonivapaita ihottumalääkkeitä. Niissä on vaikuttavana aineena pimekrolimuusia tai takrolimuusia.

Aineet toimivat immunomodulaattoreina eli ne estävät ihon immuunipuolustusjärjestelmää toimimasta. Molemmat valmisteet vaativat lääkemääräyksen.

Systeeminen hoito

Jos tali-ihottuma on vaikea, lääkkeeksi määrätään ehkä itrakonatsolia sisältäviä tabletteja.

Näistä tali-ihottuman hoidossa käytettävistä valmisteista on lisätietoja osoitteessa.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *