Maitorupi

Maitorupi

Hygienia

Maitorupi EI muodostu huonon hygienian seurauksena.

 

Pikkuvauvojen hiuspohjassa näkyvä maitorupi on yksi tali-ihottuman muoto.

Maitorupi on hyvin yleistä pikkuvauvoilla. Monille vauvoille tulee maitorupea ennemmin tai myöhemmin. Sitä esiintyy tavallisesti ennen kuuden viikon ikää, mutta sitä voi esiintyä joskus jopa 18 kuukauden ikään saakka.

Maitorupi aiheutuu ihon solujen irtoamisesta ja talirauhasten tuottamasta rasvasta. Maitoruven syytä ei tiedetä tarkasti, mutta vauvojen talirauhaset toimivat erittäin aktiivisesti muutaman syntymän jälkeisen kuukauden aikana. Tämä ylituotanto voi johtua äidin hormoneista, joita erittyy äidinmaitoon.

Maitorupi ei ole vaarallista. Se ei aiheuta allergiaa eikä infektiota. Maitorupi ei kutise eikä vaikuta lapsen hyvinvointiin. Joissakin tapauksissa ihottuma-alueelle voi kuitenkin tulla infektio. Tällöin iholla näkyy punoitusta ja turvotusta sekä mahdollisesti nestettä.

Miltä maitorupi näyttää?

  • Maitorupi vaihtelee lievästä vain vähän hilseilevästä muodosta selkeään muotoon, jolloin lapsen hiuspohjasta irtoaa paksua, rasvaista ja vaaleankeltaista hilsettä.
  • Ihottuma voi levitä otsaan, silmien ympärille, korvien taakse, nenään ja suuhun.
  • Lisäksi se voi levitä kaulaan, kainaloihin ja vaippa-alueelle.

Maitorupi (tali-ihottuma) ja lapsiekseema (atooppinen ekseema) eroavat toisistaan siten, että maitorupi ei kutita, joten se ei tee lasta levottomaksi.

Maitoruven ehkäiseminen

  • Kampaa tai harjaa lapsen hiukset päivittäin pehmeällä harjalla tai kammalla. Jos käytät tiheäpiikkistä kampaa, ole varovainen, sillä terävä kampa voi helposti tehdä naarmuja lapsen pehmeään ihoon. Älä pelkää harjata tai kammata lapsen pehmeää aukiletta (fontanellia). Se kyllä kestää harjaamisen tai kampaamisen.
  • Pese lapsen hiukset noin kaksi kertaa viikossa. Pelkän veden käyttäminen voi riittää, mutta jos mielestäsi tarvitaan shampoota, valitse hajusteeton vauvoille tarkoitettu shampoo.

Hoito

  • Jos huomaat lapsesi hiuspohjassa maitorupea, voit levittää iholle hieman kosteusvoidetta, vauvanhoitoöljyä tai oliiviöljyä. Kun se on saanut vaikuttaa, voit kammata tai hieroa maitoruven pois. Tämä estää maitorupea laajenemasta.
  • Jos maitorupi on levinnyt laajalle alueelle, voit jättää sen päälle yöksi pehmittävää ainetta. Tämä pehmittää hilsettä, joten voit seuraavana päivänä poistaa maitoruven hiuksista tavallisella kammalla ja pestä hiukset vauvojenhoitoshampoolla. Hoitoa jatketaan, kunnes maitorupi katoaa kokonaan.
  • Lapsen hiuspohja on ehkä joskus pestävä päivittäin miedolla lastenshampoolla, jotta maitorupea ei muodostu. Voit estää hiuspohjan ihoa kuivumasta usein toistuvien hiustenpesujen seurauksena levittämällä hiuspohjaan kosteusvoidetta hiustenpesun jälkeen.
  • Jos kosteusvoide- tai öljykäsittely ei riitä, voit ostaa apteekista erikoisshampoota. Lääkäri voi myös määrätä salvaa tai voidetta, joka liuottaa ihon sarveiskerrosta.
  • Maitorupi voi joskus kehittyä ihottumaksi, jota on ehkä hoidettava hieman voimakkaammilla aineilla, kuten tervashampoolla tai lisämunuaisten kuorikerroshormonia sisältävillä voiteilla. Kysy neuvoa lääkäriltä.

Tartuntatautiliiton sivuilla on lisätietoja maitoruvesta.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *