Mitä hilse on?

Mitä hilse on?

Hilse muodostuu kuolleista ihosoluista, jotka työntyvät hiuspohjan pintakerrokseen.

Ihon pinta koostuu kahdesta kerroksesta: ulommasta sarveiskerroksesta ja alemmasta basaalisolukerroksesta. Basaalisolukerroksessa muodostuu koko ajan uusia soluja. Ne työntyvät ajan mittaan sarveiskerrokseen, kuivuvat (sarveistuvat) ja irtoavat. Kaikilla ihmisillä muodostuu siksi pieniä määriä hilsettä, mutta sen määrä on niin vähäinen, että hilse katoaa täysin huomaamatta.

Jos suuri määrä ihosoluja sarveistuu, ne voivat paakkuuntua ja irrota suurina hiutaleina, jolloin hiuspohjassa näkyy hilsettä.

Hilsettä esiintyy tavallisesti paikoitellen, mutta hilse voi peittää myös koko hiuspohjan. Hilseen muodostuminen alkaa yleensä päälaelta ja ohimoilta.

Hilse on hyvin yleistä. Useimmilla on sitä silloin tällöin, eikä hilse ole yleensä mikään ongelma.

Kahdentyyppistä hilsettä

Joillekin ihmisille tulee karkeata, rasvaista ja kellertävää hilsettä. Se edellyttää tehokkaampia aineita.

  • Kuiva, hienojakoinen ja irtonainen hilse
    Useimmille ihmisille tulee kuivaa, hienojakoista ja valkoista hilsettä, joka irtoaa hiuspohjasta ja laskeutuu vaatteiden päälle. Tällainen hilse on hoidettavissa helposti hilseshampoon avulla.
  • Rasvainen ja karkea hilse
    Joillekin ihmisille tulee rasvaista, karkeaa ja kellertävää hilsettä, joka tarttuu hiuksiin ja voi muodostaa hiuspohjaan paksuja mahdollisesti ärtyneitä, punoittavia ja kutisevia pahkuroita. Rasvainen hilse voi levitä hiuspohjasta kasvoihin, silmäripsiin ja korvien taakse.

Täällä on lisätietoja hilseen hoitamisesta.

Rasva voi joissakin tapauksissa aiheuttaa tali-ihottumaa. Tällainen hilse edellyttää ihotautilääkärin hoitoa.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *