Syitä

Syitä

Hilseelle voi olla monta syytä.

Hilseen syitä:

Hormonit ja rasvainen iho

Hormonit voivat lisätä ihon rasvantuotantoa, jolloin hilsettä tuottavilole mikroskooppisen pienille sienille muodostuu hyvät kasvuolosuhteet. Esimerkiksi murrosiässä hormonitoiminta voi aiheuttaa hilsettä monille ihmisille.

Hiuspohjan mikroskooppisen pienet sienet

Hiuspohjasta irtoaa kuolleita ihosoluja. Jos rasvan ja hien määrä lisääntyy, bakteerit ja mikroskooppisen pienet sienet saavat ihanteelliset kasvuolosuhteet. Malassezia furfur -hiivasienellä uskotaan olevan keskeinen merkitys hilseen muodostumisessa, sillä jos hiuspohjassa esiintyy hilsettä, Malassezia furfur -sienen määrän on havaittu kohonneen. Tätä sientä esiintyy kaikkien ihmisten iholla. Ei tiedetä tarkasti, miksi tätä sientä esiintyy joillakin ihmisillä enemmän kuin muilla.

Täällä on lisätietoja sieni-infektioista.

Ihotaudit

Hilseen syynä voi olla myös psoriasis, ihottuma tai täit.
Hiuspohjan tali-ihottuma voi aiheuttaa voimakasta hilseilyä, punoitusta ja kutinaa.

Shampoon tai permanenttiaineiden liiallinen käyttäminen

Permanenttiaineet kuivattavat hiuspohjaa. Jos hiuksesi permanentataan usein, iho voi kuivua niin voimakkaasti, että sarveiskerroksen ihosolut irtoavat ja muodostavat hilsettä. Jos peset hiuksia usein ja käytät paljon shampoota, hiuspohja voi kuivua.

Seuraavat tekijät voivat pahentaa hilsettä:

  • Stressi vaikuttaa koko kehoon, myös ihoon. Stressi voi siksi lisätä hilseilyä.
  • Kylmyys. Monet ihmiset huomaavat saavansa enemmän hilsettä talvella, kun ilma kuivuu. Samoin monien iho kuivuu talvella.

Täällä on lisätietoja hilseen hoitamisesta.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *